Zdrowe, fit słodkości

BABECZKI Z LIOFILIZOWANYMI BORÓWKAMI

Babeczki z liofilizowanymi borówkami, według niektórych ta nazwa może trochę dziwnie brzmieć ale uwierzcie mi, to tylko takie pierwsze wrażenie i pozory. W dalszej części wpisu wytłumaczę Wam na czym polega to „ liofilizowanie” czyli trochę inne suszenie owoców i warzyw. Najpierw jednak podam Wam przepis na te dziwne a zarazem pyszne i zdrowe babeczki z liofilizowanymi borówkami 🙂

BABECZKI Z LIOFILIZOWANYMI BORÓWKAMI:

  1. 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  2. 1 szklanka mąki z ciecierzycy ale może to być każda inna mąka lub 2 mąki żytniej
  3. 3 jajka
  4. 1 szklanka mleka
  5. 2/3 szklanki ertyrytolu lub ksylitolu
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
  8. 3 łyżki oleju rzepakowego
  9. 25-30 g borówek liofilizowanych (mogą być też świeże)

Wszystkie suche składniki dajemy do miski, oprócz borówek. Dodajemy szklankę, mleka oraz 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie mieszamy. Masa będzie dość gęsta ale nie przejmujcie się tym. W wysokim naczyniu ubijamy z odrobiną soli białka z 3 jajek, po czym dodajemy do nich żółtka i jeszcze chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach. Ubitą pianę i borówki (kilka zostawiamy do ozdobienia babeczek) dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy foremki do pieczenia muffinek i wykładamy je naszą masą do 2/3 wysokości, po wierzchu posypujemy je zostawionymi borówkami. Babeczki z liofilizowanymi borówkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, grzanie góra- dół, przez około 20- 30 min, do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Tak przygotowane babeczki sprawdzą się na deser ale też śmiało można je zapakować dzieciom do szkoły, czy wziąć ze sobą do pracy 🙂 Gotowe.

SMACZNEGO 🙂

babeczki z liofilizowanymi borówkami

babeczki z borówkami

A teraz troszkę teorii o liofilizacji żywności.

Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie, który został odkryty już kilkaset lat temu. Dzięki odpowiednim warunkom, jedzenie podczas zamarzania traci wodę, która jest w nim zawarta. Jednocześnie nie tracąc swoich wartości odżywczych ani makro i mikroelementów takich jak witaminy. Dlatego w okresie zimowym, gdy niestety brakuje nam świeżych, zdrowych owoców pełnych witamin, warto sięgnąć po te liofilizowane. Super się sprawdzają w wypiekach jak sami widzicie ale również idealne są jako dodatek do pełnowartościowych koktajli, owsianek czy przeróżnych placuszków. A moja córka zajada się nimi prosto z paczuszki 🙂

Liofilizowane borówki użyte przeze mnie w przzepisie pochodzą ze sklepu: https://www.lyobio.pl/pl/. Pochodzą one z ekologicznej plantacji borówek.

borówki liofilizowane

W sklepie można nabyć liofilizowane borówki w postaci całych owocach:

https://www.lyobio.pl/pl/home/13-liofilizowany-caly-owoc-borowki-amerykanskiej-ekologicznej-opak-30.html

ale również w postaci proszku:

https://www.lyobio.pl/pl/home/12-liofilizowany-sproszkowany-owoc-borowki-amerykanskiej-ekologicznej.html

Pamiętajcie, że borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców świata. Świetnie wpływają na nasz wzrok, pamięć i pracę mózgu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu oraz wykazuje właściwości antynowotworowe. Warto więc częściej sięgać po te malutkie, a jakże zdrowe owoce. Zachęcam Was do tego 🙂

WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU.

Summary
recipe image
Published On

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *