BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

FASZEROWANY BAKŁAŻAN WARZYWAMI

Bakłażan faszerowany warzywami, to super dania zarówno na obiad jak i na kolację. I choć przyznam się szczerze, że nie zbyt często sięgam po bakłażana, to na pewno zmienię to w najbliższym czasie 🙂 Wiecie, że bakłażan uznawany za warzywo, jest tak naprawdę owocem? To taka duża jagoda 🙂 Największą zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność, gdyż w 100g oberżyny jest zaledwie 20kcal! Do tego jest bogaty w potas, wapń czy magnez. A zawartość błonnika w bakłażanie jest 2 razy większa niż np w jabłku. Warto jeść bakłażany i obiecuję, że częściej ten owoc będzie gościł w moich przepisach 🙂

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI:

  1. 1 bakłażan (średniej wielkości)
  2. 1/2 papryki czerwonej
  3. 1/2 papryki żółtej
  4. 100g pieczarek
  5. 1 cebula
  6. 50g sera mozzarella 
  7. 1 ząbek czosnku
  8. przyprawy : sól, pieprz, papryka chilli, oregano.

FASZEROWANY BAKŁAŻAN WARZYWAMI

Nasze gotowanie zaczynamy od umycia bakłażana, po czym przekrawamy go na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ ( nie wyrzucamy go, zostanie wykorzystany do farszu).  Dużą ilością soli posypujemy nasze wydrążone otwory, dobrze jest nawet wetrzeć sól palcami w środek bakłażana ( sól zmiękczy skórkę, która jest w tym owocu naprawdę twarda). Tak zamarynowanego bakłażana odkładamy na 45 min i w tym czasie przygotowujemy nasz farsz. 

FASZEROWANY BAKŁAŻAN WARZYWAMI

Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy w małe kawałki i również wrzucamy na patelnię. Miąższ z bakłażana, i nasze połówki papryk kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Całość dusimy ok 20min po czym doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną papryczki chilli i łyżeczką oregano. 

Po upływie 45min opłukujemy dokładnie naszego bakłażana pod bieżącą wodą, by wypłukać z niego nadmiar soli, osuszamy ręcznikiem papierowym. W wydrążone otwory na sam dół dajemy 1/3 startej mozzarelli lub zwykłej pokruszonej w rękach. Na ser wykładamy nasz przygotowany farsz warzywny, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 30-40min bez przykrycia. 10 min przed końcem pieczenia, posypujemy nasz bakłażan faszerowany warzywami resztą sera mozzarella.BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMIGotowe 🙂

Na prośbę jednej z czytelniczek, obliczyłam kaloryczność tego dania i wyniosła ona zaledwie 280kcal, więc śmiało możecie jeść do woli 🙂

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

SMACZNEGO 🙂    

Summary
recipe image
Published On

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*