Dodatki

DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA

DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA

Chyba nie ma wśród Nas osoby, która gotując rosół czy inne danie, nie użyła ani razu kostki rosołowej. A może jest tu taka? Ja niestety wkładałam ją kiedyś, do każdej możliwej potrawy 🙁 I wiecie co? Żałuję tego, jaka byłam nieświadoma, co kryje w sobie ta mała złota kosteczka. Nie ma w niej niestety nic zdrowego. W składzie sama chemia, plus tłuszcz i sól. Tak więc już teraz proponuję sięgnąć do szafki, po te „magiczne” kostki i wyrzucić je do kosza. To będzie bardzo rozsądna decyzja a ja pokażę Ci zaraz jak możesz szybko, tanio i zdrowo zrobić własne domowe kostki rosołowe 🙂

DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA

DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA:

  1. 3 marchewki
  2. 2 pietruszki
  3. 1/3 selera
  4. 1/2 pora (białej części)
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 pęczek natki pietruszki i lubczyku 
  7. 6-7 łyżeczek soli 
  8. 3 łyżki sosu sojowego
  9. 2 łyżki oliwy                                                                           
  10. 1 łyżeczka kurkumy
  11. 1/2 łyżeczki tymianku
  12. liście laurowe i ziele angielskie

Wszystkie warzywa, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub jeszcze lepiej, na oczkach do przecierania. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej nasze starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki i lubczyku oraz wszystkie przyprawy, dusimy ok 15 min. Powstałą masę po przestygnięciu przekładamy do foremek od mrożenia lodu (ja użyłam również silikonowych foremek do babeczek ) i wciskamy w nią po 2-3 ziela angielskie i 1 listku laurowym. Wszystko wkładamy do zamrażarki a po kilku godzinach, można Nasze bulionetki przełożyć do woreczków. Gotowe 🙂 Trudne? Raczej bardzo proste. Mam nadzieję, że wykorzystacie ten przepis u siebie w kuchni, do stworzenia własnych zdrowych kostek rosołowych. 

DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA

 

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

17 thoughts on “DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, ZDROWA BULIONETKA

  1. Ale z tych kostek potem pływają w zupie te starte warzywa. W rosole, pomidorowej czy barszczu czerwonym to jest raczej niepożądane…

  2. Sylwia, te kostki pozniej trzymasz caly czas w zamrazalniku, czy w lodowce tez bedzie ok? Dzis planuje je zrobic 😁

  3. Ja do robienia tej kostki uzywam wloszczyzny z rosołu w ktorym jest duzo zieleniny(nac pietruchy.lubczyk,lodygi selera,dodaje tez 2 zabki czosmku)wszystko blenduje dodaje tylko troche kurkumy i napelniam kostkarki do lodu i oczywisci mroze.

  4. Super że trafiłam na Twoją stronę, kiedyś próbowałam robić kostki ale coś nie wyszło :> Powiedz proszę, ile takich kostek (z foremki do lodu) wrzucasz do zupki ?! Dzięki z góry za odpowiedź, zostaję stałym czytelnikiem 🙂

    1. Hej Aniu 🙂
      Ja najczęściej tych kostek używam do sosów i dodaję po 2 🙂 Do rosołu raczej ich nie daję. Do gęstszych zup po 1 i doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Te kostki muszą być bardzo mocno doprawione by później nadać smak innej potrawie. Bardzo się cieszę, że tu zostajesz 🙂

  5. Ja tak samo jak Ty byłam nie świadoma co w tych kostkach jest,ale od 4 lat nie używam kupnych Kiedyś trafiłam w necie na bolga Skutecznietv. Magda robi Vegete do słoika,super sprawa polecam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *