Zdrowe, fit słodkości

FIT GALARETKOWIEC

Fit galaretkowiec 🙂 Gdy wczoraj wrzuciłam zdjęcie tego ciasta, na swoją stronę na Facebooku, od razu posypało się mnóstwo komentarzy od Was z prośbą o przepis. Dlatego nie trzymając Was dłużej w napięciu, zaraz usiadłam i zaczęłam pisać. Fit galaretkowiec to moja odchudzona wersja, tradycyjnego przepisu na to ciasto, zwanego też czasem jogurtowcem czy śmietanowcem. To chyba jedno z najbardziej orzeźwiających ciast, szczególnie lubianych w okresie wiosny i lata. Nie ma takiej osoby, która odmówiła by sobie choćby kawałeczka tego cuda 🙂 Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się uda przygotowanie fit galaretkowca.

FIT GALARETKOWIEC:

  1. 800ml jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego (2 duże kubki
    )
  2. 6 różnokolorowych galaretek ( w większych marketach, można spotkać galaretki bez cukru, wtedy trzeba pamiętać aby podczas rozpuszczania posłodzić je erytrytolem)
  3. 5 łyżeczek żelatyny
  4. 6-8 czubatych łyżek erytrytolu lub ksylitolu (w ostateczności możesz użyć cukru, tylko wtedy już nie będzie takie „fit”)
  5. kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
  6. ½ szklanki bardzo gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody, niż jest to zalecane na opakowaniu ( ja użyłam ok 180-200ml na jedno opakowanie galaretki ). Każdy kolor rozlewamy do osobnych płaskich naczyń. Gdy galaretki stężeją kroimy je w kostkę i wrzucamy do naczynia, w którym chcemy aby był nasz fit galaretkowiec. Może to być keksówka, mała tortownica, naczynie żaroodporne czy np. szklana miska. Ścianki naczynia warto wcześniej nasmarować masłem, albo wyłożyć folią spożywczą, aby było nam łatwiej wyciągnąć gotowe ciasto.

W ½ szklanki wrzącej wody rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny i odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy nasze jogurty naturalne, powinny być w temperaturze pokojowej. Dodajemy do nich ksylitol lub erytrytol, kilka kropli aromatu śmietankowego, po czym całość miksujemy jednocześnie wlewając małym strumieniem, rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Tak powstałą jogurtową masą, zalewamy naszą pokrojoną wcześniej galaretkę i mieszamy. Całość wstawiamy na ok 3h do lodówki aby stężało. Gotowe 🙂

Ja aby wyciągnąć mojego fit galaretkowca z miski, przez kilka minut trzymałam go nad gorącą parą aby ścianki się zagrzały a ciasto się od nich odkleiło. Tylko trzeba uważać z tą metodą, by nie rozpuścić zbyt dużej ilości fit galaretkowca.

fit galaretkowiecgalaretkowiec

Smacznego 🙂

3 thoughts on “FIT GALARETKOWIEC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *