Zdrowe, fit słodkości

FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

Fit muffinki cytrynowe z mąki ryżowej, to dietetyczna alternatywa do tradycyjnych babeczek i ciasteczek. Nie zawierają cukru ani glutenu. Mąka ryżowa najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. To z niej  powstaje makaron ryżowy czy papier ryżowy, który jest potrzebny do zrobienia np. sajgonek. Mąka ta nie zawiera glutenu, przez co nie jest tak kleista jak mąka pszenna, wypieki z niej wychodzą bardziej kruche a przy złym doborze składników, nawet twarde. Mąkę ryżową można wykorzystać w naszej kuchni, również do zagęszczania sosów i zup ale także do przygotowania naleśników czy racuchów. Pamiętaj, że jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową musisz użyć jej mniej, niż pszennej ok. 3/4 porcji.

Fit muffinki cytrynowe z mąki ryżowej są proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie 🙂

FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

 FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ:

Składniki suche:

  1. 2 szklanki mąki ryżowej
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  3. 1/2 szklanki erytrolu (można użyć miodu ale wówczas trzeba go traktować, jako mokry składnik)
  4. starta skórka z 1 cytryny

Składniki mokre:

  1. 3 jajka
  2. 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  3. 2 łyżki oleju kokosowego
  4. sok z 1/2 cytryny
  5. aromat cytrynowy

Składniki suche łączymy za pomocą łyżki w wysokim naczyniu, a składniki mokre miksujemy w osobnej misce. Gdy z mokrych składników powstanie gładka masa, przelewamy ją do naczynia z mąką i miksujemy wszystko razem jeszcze kilka minut. Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki lub na blaszkę do babeczek wyłożoną papilotkami.  Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 25-30 minut, aż babeczki się zarumienią 🙂 

FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

 

SMACZNEGO 🙂

Jeśli szukasz innych przepisów na fit słodkości polecam Ci pyszny SERNIK Z SERKÓW WIEJSKICH 🙂

FIT SERNIK Z SERKÓW WIEJSKICH

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Summary
recipe image
Published On

10 thoughts on “FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ

      1. Hej. Myślisz, że mogę zastąpić mąkę ryżowa na owsianą w takich samych proporcjach?
        Całkowicie zrezygnowałam z używania zwykłej tortowej kilka lat temu. Używam bezglutenowej owsianej praktycznie do wszystkiego, czasem mieszając z kokosowa. Próbowałam przekonać np moja mamę jak kilka innych osób na zmianę czy całkowite zrezygnowanie ze zwykłej mąki,ale nie chcą mimo, że ja pokazuje, że się da.
        Bardzo fajne przepisy.
        Śledzę od niedawna, powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *