GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

Macie ochotę na gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego 🙂 Jak ich spróbujecie, to na pewno zmienicie zdanie na ten temat. Ta wersja gołąbków nie jest zbyt popularna a szkoda, bo wychodzą pyszne i zapewniam, że jak raz je zrobicie to z pewnością, częściej będziecie sięgać po ten przepis 🙂 

GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ:

  1. 1 główka kapusty pekińskiej
  2. 200g kaszy gryczanej
  3. 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki)
  4. 1 cebula
  5. 200g pieczarek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka.

GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i razem podsmażamy na patelni ok 10min. Do większej miski wkładamy surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone pieczarki z cebulą oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek.

farsz na gołąbki z kaszą gryczaną

Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką czerwoną, po czym dokładnie wszystko ze sobą mieszamy (ja wyrabiam farsz rękoma). Kapustę pekińską parzymy we wrzątku ale uwaga! Liście kapusty wkładamy do gorącej wody dosłownie na 5-7 sekund, aby nie zaczęły nam się rozpadać. Gdy farsz mamy już gotowy a kapustę sparzoną, zaczynamy zawijanie 🙂

gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki nie będą duże ale za to jakie pyszne. Gotowe już zawinięte gołębie, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej zostało wyłożone nie wykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalewamy ok 1/2 szklanki bulionu lub wody, nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzanie góra-dół przez ok 50-60min. Gotowe 🙂

GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Tak przygotowane gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną, idealnie będą się komponować z sosem pieczarkowym, na który przepis znajdziecie TUTAJ 🙂 

DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY

Dajcie znać, czy Wam równie dobrze smakowały jak mi 🙂

SMACZNEGO 🙂 

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

11 Komentarze

  1. Hej! Super blog, napewno będę zaglądać częściej, w wolnej chwili, może nawet dziś spróbuje zrobić gołąbki, bo wyglądają przepysznie… 😀 (chociaż mam dwie lewe ręce do gotowania😂)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*