IDEALNE PLACUSZKI CUKINIOWE

placuszki cukiniowe

Aby powstał ten przepis na idealne placuszki cukiniowe, troszkę musiałam poćwiczyć z ich przyrządzaniem. Placki z cukinii mają tendencję do rozwalania się podczas smażenia, są za miękkie i za wodniste a to za sprawą dużej ilości wody, którą ma w sobie cukinia. Ale mam nadzieję, że za sprawą tego przepisu na idealne placuszki cukiniowe i Wam w końcu uda się je „bezstresowo” zrobić 🙂

IDEALNE PLACUSZKI CUKINIOWE:

  1. 2 niezbyt duże cukinie lub jedna większa
  2. 3- 4 ziemniaki
  3. 2 jajka
  4. 3 łyżki mąki ( może być owsiana, ryżowa lub pszenna)
  5. 1 cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. przyprawy: pieprz i sól
  8. olej do smażenia

Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy z niej gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą i czosnkiem na małych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na ok 20min by puściły wodę. Po tym czasie mocno odciskamy z nich wodę. Uwaga! Moim najlepszym sposobem na odciśnięcie wody jest przełożenie całej cukiniowej masy do pieluchy tetrowej lub bawełnianej ściereczki i mocne jej zakręcenie, przez co cała woda odcieknie. Następnym krokiem jest dodanie jajek, przypraw i mąki oraz dokładne wymieszanie całej masy. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym do momentu zarumienienia się 🙂 Gotowe 🙂

Nic trudnego prawda? Myślę, że w tym przepisie ważną rolę odrywają również ziemniaki, więc nie omijajcie ich oraz pamiętajcie o porządnym odciśnięciu wody, bo bez tego placuszki będą się Wam rozwalać.

SMACZNEGO 🙂

Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszły idealne placuszki cukiniowe 🙂

Mam nadzieję, że tym przepisem trochę Wam pomogłam w ich przyrządzeniu 🙂

idealne placuszki cukiniowe

Summary
recipe image
Published On

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*