Zdrowe, fit słodkości

KOKOSOWE CIASTO Z NASIONAMI CHIA I JAGODOWYM TOPEM

Kokosowe ciasto z nasionami Chia i jagodowym topem to Mój popisowy deser 🙂

Kiedyś pieczenie ciast uważałam za rzecz, która po prostu mi nie wychodzi. Nie lubiłam bawić się z gramaturami wszystkich składników do skomplikowanych przepisów. Jedynym ciastem jakie piekłam był jabłecznik, bo nawet gdy wyszedł mi zakalec, to wciąż był smaczny. Na szczęście moje nastawienie się zmieniło wraz z zmianą nawyków żywieniowych. Po całkowitym odstawieniu cukru, zaczęłam szukać przepisów na fit słodkości i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że internet jest wypełniony masą zdrowych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne desery. Moją inspiracją do pieczenia ciast został internet, lecz nie była bym sobą gdym, każdego przepisu nie zrobiła po swojemu. Tak powstało Moje bezglutenowe, kokosowe ciasto z Chia i jagodowym topem, nie wymagające pieczenia 🙂 

KOKOSOWE CIASTO Z NASIONAMI CHIA I JAGODOWYM TOPEM

KOKOSOWE CIASTO Z NASIONAMI CHIA I JAGODOWYM TOPEM

SPÓD:

  1. półtora szklanki blanszowanych migdałów
  2. 3/4 szklanki suszonych moreli (namoczonych przez 30min w gorącej wodzie)
  3. szczypta soli

Migdały wraz z solą miksujemy w malakserze, stopniowo dodając odsączone z wody morele, aż do uzyskania spójnej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki  lekko smarujemy masłem. Gotową masą wyklejamy palcami dno naszej tortownicy i wkładamy do lodówki na 1h.

 

KOKOSOWA MASA Z NASIONAMI CHIA:

  1. 2 puszki mleczka kokosowego
  2. 500ml mleka 
  3. 8 łyżek nasion Chia
  4. 1 szklanka erytrolu ( lub ok 8 łyżek miodu)
  5. aromat kokosowy lub waniliowy
  6. 2-3 łyżki soku z cytryny
  7.  3 łyżki żelatyny 

Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w garnku i dokładnie mieszamy trzepaczką, po czym odstawiamy na 1h. Masę podgrzewamy na małym ogniu a gdy się zagotuje, dodajemy do niej wcześniej rozpuszczoną w 1/2 szklance gorącej wody żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy (ale już nie gotujemy). Gorącą masę odstawiamy do przestygnięcia, po czym wylewamy ją na nasz kruchy migdałowo-morelowy spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 3h.

JAGODOWY TOP:

  1. 200-300g mrożonych lub świeżych jagód
  2. 3-4 łyżki erytrolu lub miodu
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. 2 łyżki żelatyny

Jagody wsypujemy do rondelka, dodajemy erytrol, sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Gdy owoce puszczą sok i zaczną się gotować wyłączamy je i dolewamy żelatynę dokładnie mieszając. Jagody odstawimy do przestygnięcia, po czym wylewamy je na naszą masę i znów wkładamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale warte jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu. Mam nadzieję, że i Ty wykorzystasz ten przepis a kokosowe ciasto z nasionami Chia i jagodowym topem, będzie co jakiś czas gościć na Twoim talerzu jako zdrowy, pełny witamin deser 🙂  

KOKOSOWE CIASTO Z NASIONAMI CHIA I JAGODOWYM TOPEM

SMACZNEGO 🙂

 

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

13 thoughts on “KOKOSOWE CIASTO Z NASIONAMI CHIA I JAGODOWYM TOPEM

  1. Sylwio mam pytanie ile tego mleka kokosowego ma byc .. napisalas 2 puszki .. a ile dokladnie ml ? Bo moje byly po 400 ml plus mleko normalnie .. I tak mysle czy ta masa sie stezeje ..?czy tej zelatyny niezamalo na taka ilosc mleka ..

  2. Sylwio, przepisy są super;)!
    Ten też i zrobię go w najbliższym czasie.
    Lecz /jak dla mnie/ -wygodniej by było, gdybyś ilości podawała wagowo i np ile ml czy litra 🙂
    Łyżka łyżce nierówna, w wielkości szklanek też może być różnica… itp
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *