KURCZAK NA RYŻU W WERSJI FIT

KURCZAK NA RYŻU

Na temat tego przepisu, na kurczaka na ryżu w wersji fit, nie będę dużo pisała, bo chyba nie potrzeba 🙂 To moja „odchudzona” wersja tego dania, która nie odbiega smakiem od tradycyjnej, tej nie zbyt zdrowej. Kurczak i ryż to idealne połączenie od zawsze a jeśli można stworzyć z tego danie „jednogarnkowe”, robiące się samo, to już „poezja” dla każdej zapracowanej osoby 🙂 Jednym słowem ideał 😉

KURCZAK NA RYŻU W WERSJI FIT:

  1. mięso z kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka kto co lubi )
  2. 200g ryżu Basmati
  3. 2 cebule
  4. 4-5 pomidorów
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka przecieru pomidorowego
  7. 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  8. przyprawy:sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, oregano, zioła prowansalskie

Kurczaka myjemy, osuszamy i obsypujemy z każdej strony solą oraz papryką czerwoną. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy równomiernie ryż, na który układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.

KURCZAK NA RYŻU

Kolejną naszą warstwą jest kurczak, którego układamy dość ciasno w naczyniu.

KURCZAK NA RYŻU

Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Umyte pomidory blendujemy i dolewamy do nich wody, tak aby całość miała 600-700ml. Do tego roztworu dodajemy 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: 2 łyżeczki papryki czerwonej, szczypta papryki chilli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu plus przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i zalewamy tym naszego kurczaka.

KURCZAK NA RYŻU

KURCZAK NA RYŻU

Całość pieczemy ok 1,5h w temperaturze 180°C , grzanie góra-dół. Kurczak na ryżu w wersji fit jest już gotowy 🙂

Szybko, pysznie i zdrowo 🙂

KURCZAK NA RYŻU

SMACZNEGO 🙂

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*