Dania wegetariańskie, Pomysł na śniadanie, Zdrowe, fit słodkości

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Placuszki z serka wiejskiego to niezbyt skomplikowane danie, jednak trzeba mieć do nich troszkę cierpliwości 🙂 W ich skład wchodzi niewiele składników i samo przygotowanie masy jest bardzo proste ale ich smażenie może niektórych „przerosnąć”. Placuszki lubią się rozpadać podczas obracania. Robi się tak gdy zbyt wcześnie chcemy to zrobić i nie damy im czasu, by masa dobrze się ze sobą związała. Pewnie wyda Wam się to dziwne, że piszę o tym już na samym początku. To dlatego, że uważam to za istotną informację, by nie było zbyt dużo rozczarowań. Podobnie zachowują się „Dietetyczne serniczki z patelni”, które jednym (tym bardziej cierpliwym) wychodzą pyszne, a z kolei innym niestety nie udało się ich usmażyć, choćbym bardzo tego chciała. Mimo wszystko uważam, że placuszki z serka wiejskiego warte są tego, by od czasu do czasu poświęcić im kilka minut dłużej. Ich smak wszystko Wam wynagrodzi 🙂

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO:

  1. 1 serek wiejski (200g)
  2. 3 łyżki mąki. (ja używam owsianej ale może to być też np. pszenna lub jaglana, by placuszki z serka wiejskiego były bezglutenowe)
  3. 1 jajko
  4. szczypta soli
  5. 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
  6. 1,5 łyżki oleju rzepakowego

W wysokim naczyniu biało z jajka, ubijamy razem z ksylitolem na sztywną pianę. W większej miseczce łączymy serek wiejski (nie odlewamy z niego wody) z mąką, żółtkiem, szczyptą soli i olejem rzepakowym. Następnie dodajemy ubite białko i całość delikatnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy smażymy nasze placuszki. Nakładamy je łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię ( wybierzcie taką, na której macie pewność, że nic nie przywiera). Placuszki z serka wiejskiego smażymy po kilka minut z każdej strony. Pamiętajcie jednak, aby przewracać je dopiero wtedy, kiedy zauważycie, że masa od góry zaczyna robić się powoli sucha. Jeśli będzie jeszcze mokra, placuszki się rozpadną. Najlepiej spróbować na początku usmażyć jednego placuszka. Wyczuć w ten sposób jaką temperaturę powinna mieć patelnia i jak długo powinno się je smażyć. Gotowe 🙂

Placuszki z serka wiejskiego

Moje placuszki z serka wiejskiego podaję z samymi owocami ale jeśli lubisz możesz położyć na nie np. jeszcze jogurt naturalny i polać je odrobiną miodu 🙂 Jeśli jesteś wielbicielem słodkich śniadań to placuszki z serka wiejskiego na pewno przypadną Ci do gustu 🙂

SMACZNEGO 🙂

Placuszki z serka wiejskiego

3 thoughts on “PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *