PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY

PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY

Mój przepis na dżem czereśniowy jest bardzo prosty ale dość pracochłonny, gdyż nie używam w nim żadnych substancji żelujących. Za to jego smak jest powalający 🙂 Chyba każdy z nas lubi czereśnie. A zamknięcie ich smaku w małych słoiczkach, jest bardzo dobrym rozwiązaniem by móc zimą przypomnieć sobie aromaty i zapach lata 🙂

PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY

PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY:

  1. 2-3kg czereśni
  2. 1-2 szklanki Erytrytolu (lub cukru)
  3. sok z 1/2 cytryny
  4. 1 laska cynamonu ( nie jest to obowiązkowy składnik ale uwierzcie mi, że połączenie czereśni i cynamonu jest idealne 🙂 )

czereśnie

Oczywiści nasze przyrządzanie dżemu, zaczynamy od opłukania czereśni i wydrylowania ich. Jeśli nie macie drylownicy tak jak i ja to polecam Wam mój patent na drylowanie 🙂 Potrzebna będzie Wam do tego szklana butelka np po piwie i plastikowa rurka do napojów. Czereśnie układamy na otworze butelki i przeciskamy rurką lub grubszą wykałaczką środek owocu, w taki sposób pestki lądują na dnie butelki a my szybko wydrylujemy wszystkie czereśnie 🙂 Gdy już ta najbardziej nużąca czynność jest za Wami, wydrylowane czereśnie kroimy na mniejsze kawałki ale nie jest to konieczne, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy erytrolem lub cukrem i doprowadzamy do wrzenia.

dżem czereśniowy

Zmniejszamy ogień, dodajemy sok z cytryny i wrzucamy naszą laskę cynamonu ( wyciągamy ją po ok 15-20min).

dżem czereśniowy z cynamonem

Czereśnie gotujemy tak długo, aż cały sok z owoców odparuje a konsystencja zgęstnieje. W trakcie gotowania zbieramy łyżką powstającą pianę. Warto również 2-3 razy zdjąć nasz dżem z kuchenki na kilka minut, po czym znów wrócić do gotowania. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy w takiej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

dżem czereśniowy bez cukru

Przyznam Wam się szczerze, że ja gotowałam swój dżem ok 3,5h i wyszło mi zaledwie 5 słoiczków tego pysznego przetworu ale czy nie warto się poświęci w zamian za cudowny smak czereśni zimą? Myślę, że warto ale boję się, że zjem je szybciej 🙂 🙂 

PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY

SMACZNEGO 🙂 

Summary
recipe image
Published On

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*