SAJGONKI Z PIEKARNIKA

sajgonki

Sajgonki z piekarnika to moja „odchudzona” wersja, tej azjatyckiej przystawki. Nie będziemy ich smażyć na głębokim oleju a do farszu nie dodamy makaronu ryżowego, by ograniczyć węglowodany 😉 Sajgonki można podawać w różnych wersjach i tak naprawdę każdy z nas może je zrobić po swojemu, zmieniając smak farszu. Moja dzisiejsza wersja tego dania, jest z polskim akcentem i na pewno ją polubicie 🙂

PRZEPIS NA SAJGONKI

SAJGONKI Z PIEKARNIKA:

  1. 1 duża marchewka
  2. 1 pietruszka lub ćwiartka selera
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. garść grzybów mun lub kilka pieczarek
  6. kawałek pora
  7. 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi)
  8. 1 jajko
  9. świeża natka pietruszki
  10. papier ryżowy do zawijania
  11. przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego.

Zaczynamy od przygotowania naszego farszu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę a por w cieniutkie paski. Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie ok 15min i kroimy na małe kawałeczki (pamiętajcie, że suszone grzyby mun po namoczeniu bardzo powiększają swoją objętość, więc wystarczy Wam ich dosłownie kilka sztuk). Przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystko podlewamy wodą i dusimy ok pół h.

FARSZ DO SAJGONEK

W trakcie duszenia doprawiamy nasz farsz przyprawami oraz sosem sojowym i rybnym. Ilość przypraw jest opcjonalna, próbujcie farszu w trakcie duszenia, by określić jaki smak Wam pasuje. Gdy warzywa na patelni zmiękną, farsz już jest gotowy, odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia.  Do zimnego już farszu dodajemy jedno całe jajko oraz garść posiekanej, świeżej pietruszki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (pamiętaj by jajko wbijać do zimnego farszu, w innym przypadku zetnie się pod wpływem temperatury).

FARSZ SPRING ROLLS

Tak przygotowane nadzienie zawijamy w nasz papier ryżowy i aby to zrobić należy każdy płat papieru zamoczyć najpierw w letniej wodzie (np na dużym płaskim talerzu) aby zmiękł. Następnie przykładamy już miękki papier ryżowy na deskę do krojenia, na jego środek nakładamy łyżką farsz i zawijamy w ten sam sposób co nasze polskie gołąbki 🙂

SAJGONKI

SAJGONKI Z PIEKARNIKA

Zawinięte już sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 20-30min, aż nabiorą złotego koloru 🙂

PIECZONE SAJGONKI

Moje sajgonki z piekarnika podaję z sosem czosnkowym, zrobionym na jogurcie greckim oraz z sosem sojowym, wymieszanym z sokiem cytryny 🙂 Jak podoba Wam się przepis na sajgonki z piekarnika, to zostawcie kciuka w górze 🙂

PRZEPIS NA SAJGONKI Z PIEKARNIKA

SMACZNEGO 🙂

Jeśli szukasz orientalnych smaków zachęcam Cię do przygotowania obłędnej ZUPY TAJSKIEJ Z KREWETKAMI na pewno się w niej zakochasz 🙂

ZUPA TAJSKA

13 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*