SUSZONE POMIDORY KOKTAJLOWE

suszone pomidory koktajlowe

Suszone pomidory koktajlowe, wyszły mi naprawdę pyszne. Nie mogłam się powstrzymać by ich nie spróbować przed podaniem Wam tego przepisu 🙂

Takie pomidorki mają wiele zastosowań w kuchni np. można dodać je różnych sałatek, zrobić z nich pastę na kanapki a nawet potraktować je jako wytrawną przekąskę. Niestety nie jest wskazane ich częste jedzenie, ponieważ mają sporo kalorii ale od czasu do czasu to samo zdrowie.

A zimą to wspomnienie smaku i zapachu lata 🙂

pomidory koktajlowe

SUSZONE POMIDORY KOKTAJLOWE:

  1. pomidory koktajlowe
  2. olej słonecznikowy lub rzepakowy
  3. przyprawy: sól, oregano, bazylia i świeże gałązki rozmarynu
  4. kilka ząbków czosnku

Pomidory przekrawamy na połówki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ważna rzecz aby pomidory były ułożone przeciętą częścią do góry w innym przypadku nie wysuszą się do końca. Gdy wszystkie pomidory mamy już na blaszce, posypujemy je odrobiną soli, która pomoże wyciągną z nich wodę i tak przygotowane pomidorki koktajlowe, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 100 °C i suszymy przez ok 2-3h z lekko uchylonymi drzwiczkami i koniecznie włączonym termoobiegiem.

suszone pomidory koktajlowe

suszone pomidory koktajlowe

Suszone pomidory koktajlowe przekładamy z blaszki do miski, przyprawiamy łyżką bazylii i łyżką oregano (dokładnie mieszamy, by przyprawy dobrze obtoczyły pomidorki).

suszone pomidory

Tak przygotowane pomidory przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, ja użyłam takich malutkich by po otwarciu słoiczka zużyć je w ciągu 2 dni. Na dno słoików dajemy po ząbku czosnku i wypełniamy je pomidorkami do ok 2/3 wysokości słoika, w żadnym wypadku nie więcej, gdyż pomidory po zalaniu olejem podwajają swoją objętość oraz wkładamy po gałązce świeżego rozmarynu ale nie jest to konieczne. Olej podgrzewamy do temperatury ok 110°C  to znaczy, gdy olej zacznie specyficznie pachnieć jest już gotowy, zalewamy nim nasze pomidory, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia. Pamiętajcie o rękawicach ochronnych, by się nie poparzyć gorącym olejem. Gotowe 🙂

Ps. Olej z suszonych pomidorów koktajlowych, można wykorzystywać jako olej smakowy np. do sałatek lub smażenia 🙂 W kuchni nic nie powinno się marnować 🙂

suszone pomidory

SMACZNEGO 🙂

Jeśli nadal macie dużą ilość pomidorów to podsuwam Wam jeszcze jeden przepis na ich wykorzystanie POMIDORY W SŁOIKACH a tak naprawdę smakują tak jak te z puszki 🙂 Polecam 🙂

pomidory na zimę

Summary
recipe image
Published On

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*