SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Syrop z kwiatów czarnego bzu, ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. To takie naturale lekarstwo 🙂 Przede wszystkim wzmacnia naszą odporność, działa wykrztuśnie, napotnie i antywirusowo ale też poprawia przemianę materii, usuwa wolne rodniki (czyli działa odmładzająco), łagodzi stany zapalne skóry oraz stabilizuje krwiobieg i wzmacnia naczynia włosowate w naszym organizmie. Oprócz właściwości leczniczych syrop z kwiatów czarnego bzu, zaskakuje mnie co roku wspaniałym smakiem i zapachem 🙂 Latem jest idealny jako orzeźwiający napój wymieszany z wodą, lodem i np z miętą, za to w okresie zimowym, jest bardzo dobrym dodatkiem do gorących herbat, w długie zimowo-jesienne wieczory.

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Kwiaty czarnego bzu możemy zrywać, na przełomie maja-lipca, wówczas zbieramy już w pełni rozkwitnięte baldachy. Najlepiej robić to z dala od dróg, a zrywając kwiaty należy uważać na mszyce, które często znajdują się na krzakach tej rośliny. 

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU:

  1. 70-100 baldachów kwiatów czarnego bzu
  2. sok wyciśnięty z ok 5-7 cytryn zależy od ich wielkości
  3. 2,5l wody
  4. 1-2kg cukru ( Ja użyłam 1kg ksylitolu i pół kg cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie soki możecie dać więcej cukru)    

Gdy kwiaty mamy już pozbierane, oddzielamy nożyczkami od grubszych łodyżek drobne kwiatki (łodygi bzu dają gorzkawy posmak, dlatego im więcej ich usuniesz tym lepiej).

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

  Następnym krokiem jest zalanie naszych przygotowanych już kwiatów wrzącą wodą (2,5l) i odstawienie w zimne miejsce na co najmniej 12h. Uwaga: podczas parzenia Bez, może zmienić kolor na lekko brązowy, ale nie ma to wpływu na jego smak i właściwości. 

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Po upływie 12h przecedzamy nasze kwiaty przez sito a do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i ksylitol. Całość zagotowujemy, dość często mieszają by cały cukier się dobrze rozpuścił.

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Gotowy syrop, zaraz po zagotowaniu przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Nie jest konieczne dalsze pasteryzowanie syropu. Tak przygotowany, może stać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy 🙂 I przez ten czas nie raz Was zaskoczy swoim niepowtarzalnym smakiem i zapachem 🙂

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

GOTOWE 🙂 

 

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*