Dania wegetariańskie, Pomysł na kolację

ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI

Zapiekana fasolka szparagowa z mozzarellą i jajkami to kolejne proste, smaczne i zdrowe danie. Przypadkowo wpadłam na pomysł by przyrządzić fasolkę szparagową w inny sposób niż zwykle i trafiłam w dziesiątkę. Zapiekana fasolka z mozzarellą i jajkami wyszła obłędna i na pewno często będę ją robić w swoim domu.

ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI:

  1. 0,5 kg fasoli szparagowej
  2. 1 kulka sera mozzarella
  3. 4 jajka
  4. łyżka masła
  5. ząbek czosnku
  6. bułka tarta opcjonalnie
  7. sól i pieprz

Fasolkę myjemy i obgotowujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą choć można ją równie dobrze pominąć. Polewamy tym naszą fasolkę, na wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, grzanie góra-dół. Po ok 15min wyciągamy i delikatnie wbijamy jajka aby żółtka zostały w całości, jednak jeśli Wam się to nie uda to nic się nie stanie 😉 Posypujemy jajka solą i pieprzem, po czym ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu ścięcia się białek w jajkach. Gotowe 🙂

zapiekana fasolka szparagowa

 

Tak przygotowaną zapiekaną fasolkę szparagową z mozzarellą i jajkami można podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Jest pyszna i zdrowa. Kto raz ją spróbuje ten się w niej zakocha 🙂

SMACZNEGO 🙂

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *