Dania mięsne, Dania z wieprzowiny

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Zapiekanka gołąbkowa 🙂 Jedliście taką już kiedyś? Jeśli lubicie tradycyjne gołąbki to, ta zapiekanka na pewno przypadnie Wam do gustu. Nie lubię się powtarzać, ale to jest kolejne bardzo proste i łatwe w wykonani danie. Potrzebujemy identycznych składników jak do tradycyjnych gołąbków, jednak wykonanie zapiekanki gołąbkowej jest mniej czasochłonne i jak już wiecie ja bardzo lubię takie proste rozwiązania. Polecam wszystkim przygotowanie zapiekanki gołąbkowej 🙂

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA:

  1. 1 mała lub ½ dużej kapusty
  2. 200g ryżu Basmati
  3. 1 cebula
  4. 300g mięsa mielonego (może być drobiowe ale jednak ja polecam wieprzowe by zapiekanka nie wyszła zbyt sucha)
  5. 2 ząbki czosnku
  6. przyprawy: sól, pieprz, 1-2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej, ½ łyżeczki majeranku

Przygotowanie naszej zapiekanki gołąbkowej zaczynamy od poszatkowania kapusty i obgotowania jej w osolonej wodzie przez ok 10-15 min. Miękką kapustę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Ryż również gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. W większej misce łączymy ugotowany ryż, mięso mielone, podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną, majerankiem, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane składniki wykładamy warstwowo do wcześniej wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wykładamy połowę naszej obgotowanej kapusty. Na nią dajemy farsz z mięsa mielonego i ryży, po czym kolejną warstwę z pozostałej kapusty. Całość pieczemy pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok 1h i 15min. Pod koniec pieczenia (ok. 15 min przed końcem), ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i włączamy termoobieg, by nasza kapusta się przypiekła z wierzchu. Gotowe 🙂

Swoją zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 24cm na 20cm, a jeśli Wy będziecie używać większego naczynia zwiększcie ilość składników.

Mówiłam, że wykonie zapiekanki gołąbkowej jest banalnie proste 🙂

zapiekanka gołąbkowa

Tak przygotowaną zapiekankę gołąbkową można podać z sosem pomidorowym lub z sosem pieczarkowym, na który przepis znajdziecie TUTAJ: Dietetyczny sos pieczarkowy. 

DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY

SMACZNEGO 🙂

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *