ZAPIEKANY KALAFIOR

ZAPIEKANY KALAFIOR

Sezon na kalafior się zaczyna, więc dziś mam dla Was przepis na zapiekany kalafior w całości, plus pierś z kurczaka. Zanim dojdziemy jednak do przepisu, chcę Wam troszkę powiedzieć o właściwościach i wartościach odżywnych tego warzywa 🙂 Kalafior tak jak i brokuł, należy do warzyw, które chronią nas przed nowotworami, dzięki zawartej w nich substancji o nazwie sulforofan, zapobiegającej powstawaniu komórek nowotworowych. Zawiera on również cenne witaminy z grupy B i mikroskładniki takie jak potas, wapń, magnez a także żelazo. Kalafior to warzywo niskokaloryczne, dlatego często jest wykorzystywany i polecany w dietach redukcyjnych. Korzystajmy więc z dobroci kalafiora i jedzmy go jak najczęściej.

ZAPIEKANY KALAFIOR:

  1. 1 kalafior
  2. 2 piersi z kurczaka
  3. 1 jajko
  4. przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, czosnek, zioła prowansalskie. 

KALAFIOR ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM

Kalafior w całości opłukujemy, po czym blanszujemy przez 5 min we wrzącej, osolonej wodzie. Wyciągamy kalafior i odcedzamy go na durszlaku. W małej miseczce roztrzepujemy jedno jajko razem z solą i gdy cała woda spłynie z naszego kalafiora, należy go nasmarować (oblać) tym jajkiem i posypać po całości, wszystkimi naszymi przyprawami. Tak przygotowanego kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, a wokół niego, układamy pokrojoną w nie za małe kawałki i przyprawioną według uznania pierś z kurczaka.

PIECZONY KALAFIOR

Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzanie góra-dół przez ok 20min, by nasze piersi z kurczaka nie były zbyt suche, a zapiekany kalafior był chrupiący w środku. Upieczonego w ten sposób kalafiora kroję na ok 1-2cm „kotlety” i podaję razem piersią z kurczaka i pomidorami 🙂 

ZAPIEKANY KALAFIOR

SMACZNEGO 🙂 

Summary
recipe image
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*