ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI

ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI

Ta zdrowa surówka z kalarepy i marchewki, idealnie pasuje do wielu dań tradycyjnych ale również, super się sprawdzi jako dodatek, do mięs z grilla. Jest lekka, pyszna i bardzo zdrowa. Kalarepa oprócz dużej ilości witaminy C i B,  zawiera również takie składniki jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. I choć w mojej ocenie, kalarepa jest obecnie troszkę zapomnianym warzywem (a szkoda) , to ja osobiście często sięgam, po dobra które nam ofiaruje. Uwielbiam ją jeść na surowo jak jabłko ale wykorzystanie jej do surówek, jest również bardzo dobrym pomysłem 🙂

ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI

ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI:

  1. 1 duża kalarepa
  2. 1 marchewka
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno
  4. natka pietruszki
  5. sól, pieprz

Kalarepę obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki, oprószamy ją niewielką ilością soli i odstawiamy na 15min. Po tym czasie, rękoma odciskamy z niej wodę , którą puściła i znów odstawiamy na 10min i powtarzamy czynność odciskania wody. Kalarepa ma naprawdę sporo wody i jest to konieczne, by z naszej gotowej już surówki, nie powstała zupa 🙂 Marchewkę również ścieramy na grubych oczkach tarki, a natkę pietruszki drobno siekamy i wszystko dodajemy do kalarepy. Całość skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy 🙂 Pyszna surówka z kalarepy i marchewki jest już gotowa do podania 🙂

ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI

SMACZNEGO 🙂

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*